Tanzania

Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro, Zanzibar… Namnen på Afrikas mest lockande resmål kan vi och alla i ett och samma land. Vi hittar inslag av det vilda och exotiska. Tanzania har det.  Men listan är inte klar. Bagamoyo, Tabora, Ujiji – 19-talets karavanvägar i hjärtat av den dåvarande okända kontinenten. Maffian och Pangani – en gång berömda anlöpshamnar för handelsfartyg från Orienten. Kilwa – En grundbult i Indiska oceanens handels nätverk. Kigoma, Kalema, Kipili, Kasanga – livliga utposter längs den avlägsna Tanganyikasjön strandlinje. Selous – Afrikas största skyddade område. Ruaha och Katavi – är ett tips för den seriösa safari-besökaren. Mahale och Gombe – för att se schimpanser i det vilda.
Slätt Tanzania


Stor flockar betesdjur vandrar Tanzanias vidsträckta slättlandskap.

Inom loppet av några timmar är det möjligt att gå från att lata sig på idylliska stränder till att utforska mossklädda ruinerna av antika Swahili stadsstater till klättring på dimmiga backarna i Södra högländerna till vandring genom de karga landskapet runt Ol Doinyo Lengai. Trots dess attraktioner har Tanzania lyckats att för det mesta att vara anspråkslös och lågmält. Det har också varit avundsvärt opåverkad av olika stammars rivalitet och politiska omvälvningar som plågar många av Tanzanias grannar och detta – tillsammans med en blomstrande turistnäring – gör landet till ett idealiskt val för både första gången besökare och  de som besökt Afrika tidigare.
ngorongoro Tanzania
Världens största kollapsade vulkankrater Ngorongoro hittar vi i Tanzania

Genomgående har Tanzania resenärerna en rad alternativ mot en bakgrund av en kulturell mosaik där över 100 etniska grupper samsas. Medan de flesta besökare går rakt på det berömda nordliga safari och vildadjur letandet följt av tid avkopplande på Zanzibars stränder. Har Tanzania mycket mer att erbjuda någon med tid och lust kan bege sig ut utanför turist stråken. Följ kustlinjen söderut till en swahili kultur vars rytmer har varit på många sätt oförändrade under århundraden. Res genom rullande bergsbygd längs Tanzam motorvägen omvägen till Ruaha National Park. Beundra gamla hällmålningar runt Kolo byn. Upptäck Victoriasjöns strandlinje med sina små fiskebyar och lugna öar. Upplev den sällan besökta vildmark Katavi som vimlar av bufflar och flodhästar.

Håll dig till de norra safari områdena och Zanzibar om du söker en komfortabel vistelse där det finns ordentliga huvudvägar och många hotell och restauranger. På andra håll. Särskilt i söder och väster kommer du snart väl utanför turist stråken omgiven av ett Tanzania som är långt bort från västerländska utvecklingen.

Vart du än går, ta vara på möjligheter att lära känna tanzanier. Med sin karakteristiska värme, artighet, och värdighet och skönheten i deras kultur är det de som oundvikligen kommer att vara höjdpunkten av alla besök. Chansen är stor att du kommer att vilja komma tillbaka för mer. Som de flesta tanzanier kommer att säga “Karibu Tena “(välkommen åter).