Att bestiga Kilimanjaro

Kilimanjaro är världens högsta fristående, snötäckta ekvatoriala berg. Beläget i nordöstra Tanzania kan detta magnifika berg ses långt in i Kenya och Amboseli nationalpark.
75.000 personer bestiger Kilimanjaro per år så det är inte det mest svårtillgängliga berg. Inte heller är det mest krävande men det är verkligen ett test av förmåga. Höjdsjuka är den främsta orsaken till att klättrare inte når toppen. Även om det har blivit ett “att-göra” i många resenärers listor och du får dela erfarenheten med andra klättrare vill vi fortfarande rekommenderar det för alla med ett vagt intresse bergsklättring.

KilimanjoroKilimanjaro utgör ett kraftfullt livskraft för det lokala Chagga folket och alla de som lever sina liv runt detta berg på grund av rika vulkaniska jordar för jordbruk och en oändlig källa av rent källvatten.

Klättra Kilimanjaro
En av de mest fantastiska aspekterna av berget är tillgängligheten till högsta punkten för klättrare som utan bergsklättrings utrustning eller verklig tidigare erfarenhet av sådana höjder. Kilimanjaro är det högsta berget som vanliga turister kan klättra men det är fortfarande en stor bedrift.

Det syre som andas in vid toppen är mindre än hälften än vid havsytan och klättrare avverkar minst 80 kilometer utan något annat än sina egna två fötter under de fem dagar det tar att nå toppen och tillbaka.

Berget hålls i skick.
Antalet klättrare har trappats upp till över ett tusen per år under det senaste århundradet sedan Hans Meyer som den första europén som nådde den högsta punkten av Kilimanjaro 1889. Det ökande antalet varje år har gjort det nödvändigt för nationalparken att insistera på att alla klättrare har bokat i förväg och det går inte längre att skaffa tillstånd i sista minuten i vid ingången.

Kondition krävs
Även om det är möjligt att helt enkelt vandra en väg till toppen utan att förlita sig på professionell klätterutrustning är det fortfarande en påfrestande ansträngning som kräver en viss nivå av fysisk kondition, uthållighet och en realistisk medvetenhet om de potentiellt skadliga effekterna av höga höjder.
Vissa researrangörer begär att kunderna konsulterar en läkare innan du försöker bestiga berget och har en fysisk genomgång för att kolla kondition.

Bergets olika faser
första steget – tropisk skog
Då det mesta av det gamla låglandets skog avvecklats och odlas börjar den första erfarenheten av bergets miljö med tät vegetation av tropiska fjällnära skog mellan 1850m och runt 2800m.

Molnens kondens samlas främst kring skogen så detta område är oftast fuktigt eller dränkt med regn. Det skapar en unik och spännande variation av växter. Området för hed strax bortom trädgränsen har också en relativt dimmig och fuktig miljö. Heden är täckt med ljung och buskar som Erica Arborea och Stoebe Kilimandsharica, och ett antal dramatiska snygga Proteas.
Kilimanjaro Tanzania

Öppet Hedlandskap
Från omkring 3200m sträcker sig vidsträckta hedar bortom heden och molnlinjen så här är himlen i allmänhet klar vilket gör solen intensiv under dagarna med svala nätter.

Klättringen lutning förblir mild men minskad mängd syre ger mindre bränsle för att aktivera muskler och kan dramatiskt bromsa takten. Endemiska arter av Giant Groundsels (Senecio) och Lobelia (Deckenii) tornar upp till 4m höga trivas i denna zon och ger landskapet en märkligt urtida atmosfär.

Alpin öken – gles vegetation
Ännu högre över 4.000 meter intensifieras denna känsla som landskapet utvecklat till en mer bisarr alpin öken med sand lös jord och intensiva väderförhållanden med temperaturväxlingar så dramatisk att knappt några växtarter överlever utom mossor och lavar.

Sista biten till toppen.
De ostliga rutter, Marangu, Mweka, Loitokitok och Rongai konvergerar alla väster nära Gillmans Point mellan topparna Mawenzi och Kibo. Kibos kratern är ungefär cirkulär med en inre kon som sträcker sig till 5800 m.

Tanzania Safari förlängning.
Du är fortfarande i Tanzania och du har åkt hela vägen att klättrat Kilimanjaro. Vanligtvis stannar det flesta ett tag för att se mer av  Tanzania med en safari eller några dagar på en strand i Zanzibar.

Hitta en paketresa med bestigning av Kilimanjaro som passar dig hos Kenzan Tours.

Lite tips från en svensk blogg om Kilimanjaro.