Ngorongoro Crater

För nästan tre miljoner år sedan tornade Ngorongoro upp tillsammans med Kilimanjaro som ett av de högsta topparna i Afrika. Skapad under den tumultartade födelsen av Rift Valley dök denna vulkaniska topp upp ungefär vid den tidpunkt då gamla människan först vandrade slätterna.

Ngorongoro Conservation Area (NCA) omfattar cirka 8.300 kvadratkilometer. Det har den finaste blandningen av landskap, vilda djur, människor och arkeologiska platser i hela Afrika. Det är också en banbrytande experiment i markanvändning. Begreppet multipel markanvändning i bevarande perspektiv är en avvikelse från den traditionell strategin som i regel innebär bevarande av en så fullständig frånvaro av mänsklig inblandning som möjligt.

Ngorongoro reservatet Tanzania

Geologi

Klyftor och vulkaner formar Ngorongoro landskapet. Geologiska sprickor i jordskorpan orsakade lava eller smält sten att tränga upp till ytan där den hårdnat. När lavan trycks upp på samma ställe under en längre tid byggs en vulkan upp.

De viktigaste klyftorna i Ngorongoro Conservation Area ligger norr om sjön Eyasi och öster om sjöarna Manyara och Lake Natron där de nio vulkanerna i Ngorongoros högländer bildades under de senaste fyra miljoner år. Av dessa är endast vulkan Oldonyo Lengai fortfarande aktiv. Askan och damm från utbrotten bars av vinden och bildade bördiga jordar på Serengeti slätten.

Ngorongoro Wildlife

Idag är Ngorongoro kalderan skyddsrum åt den vackraste vilda biotopen på jorden. De rika betesmarker och permanent tillgång på vatten i kratern hyser en bofast grupp på cirka 20.000 till 25.000 stora däggdjur. De är inte begränsade av kraterns väggar och kan komma och gå som det passar men de stannar eftersom förhållandena är väldigt gynnsamma. Eftersom det mesta av kraterns “golv” är vall dominerar betande djur som: gnu, zebra, gaseller, buffel, eland och vårtsvin. Träsket och skogen ger ytterligare resurser för flodhästar som är några av Tanzanias sista kvarvarande svarta noshörningar det finns även elefanter, Vattenbock, bushbock och babianer att finna. De branta inre sluttningar ger en livsmiljö för dikdiks och den sällsynta berg geten rörbock. Höga Euphorbia håller sig fast vid kraterväggar och på golvet. Fikonskogarnas träd ger skugga till en imponerande samling av varelser. Alla dessa djur i sin tur ger stöd åt stora rovdjur som lejon och leopard, och asätare såsom hyena och schakal.
För bästa iakttagande och fotografering. Är det enklast att närma djuren långsamt och lugnt och stanna på de officiella spåren.

Fågellivet.

Vad du kan se av fågellivet är starkt beroende av årstid eftersom det finns bosatta fåglar och flyttfåglar. Du kan vara säker på att många invånare som strutsar, rallfåglar och strandpipare finns att skåda oavsett tid på året. Under regnperioden upptas vissa delar av kratern av europeiska invandrare som vita storkar, gulärla, svalor, etc. Dessa flyttfåglar passerar från november till maj i samband med regnet i Afrika och vintern i Eurasien. Det finns också lokala flyttfåglar som flamingos, storkar och änder som kommer och går beroende på sjön och dammarnas tillstånd.
Ngorongoro Tanzania

Klimat av Ngorongoro Crater

Ngorongoro safari boendet ligger på kanten av kratern som befinner sig 2.235 meter över havet. Det kan bli ganska svalt här uppe och under vintermånaderna juni till augusti hyfsat kallt på natten men det  är motsatt nere i kratern under dagen med en behaglig värme.

Torrperioden

Vädret är oftast torrt från juni till november. Juli är den kallaste månaden och temperaturen på höglandet kan falla ner under fryspunkten.

Regnperioden

Det regnar när som helst från november till maj med de längre regnen i april och maj. Mängd och mönster på nederbörden varierar och en torr period i januari och februari kan dela regnperioden i kort och långvarigt regn. De skogsklädda östra sluttningar får mycket mer regn på grund av deras höjd än det torra landområdet i väster. Regnet kommer i stormiga skurar vanligtvis under eftermiddagar och nätter.

Ngorongorokraterns Golvplatta

Safariturer tar dig över gröna slätter och skogar. Kraterns många botten gäster både människorna och djuren i denna välbevarade värld förtjänar att behandlas med respekt.

En enkel grusväg går från Malanja försänkningen på kraterkanten till kraterns golv. På vägens början vid toppen stöter du på Maasai kvinnor och barn. Vill du fotografera dem är en mindre avgift att räkna med. Malanja försänkningen är gräsbevuxen och öppen och är ett bra ställe att upptäcka typisk höglands antilop som berg get  och Dik-Dik samt fåglar som ormvråk och stenskvätta. Det dominerande inslaget på kraterns golv är sjön Magadi. Magadi är en grund sjö som har stora flockar av flamingo. Mycket av kraterns botten är öppen gräsmark vilket gör djur relativt lätta att se: svart noshörning, lejon, hyena, gasell, gnu och zebra är alla allmänt lätta att se. Flodhästarna nära Mandusi Swamp är en populär rastplats.