Safari och tips

Hälsoråd för när du åker på safari

Ingen gillar att ta sprutor och varje gång du ska åka iväg på en resa till en annan kontinent så kan man enkelt få en hel drös med rekommendationer kring vilka vaccinationer man bör göra. Jag har gjort en enkel lista på vad du måste veta kring vacciner när du åker till Afrika så att du slipper leta runt efter all info.

Vaccinationer
Ett absolut minimum är att man har vaccinationer mot följande sjukdomar: mässling, påssjuka, röda hunden, polio, stelkramp, difteri, kikhosta, Hepatit A samt tyfoid.

OBSERVERA: Om du åker till ett land som just har haft en gula febern-epidemi så måste du ha med dig ett bevis för att du har vaccinerat dig mot det vid landning. Vissa länder tillåter inte turister att komma in i landet om de inte är vaccinerade mot gula febern efter ett utbrott.

Vissa andra vaccinationer bör övervägas beroende på vad man kommer att göra under resan. Om du kommer att spendera en stor del av din vistelse utanför storstäder ute på landet så bör du vaccinera dig mot kolera. Om du planerar att åka till det afrikanska Meningitisbältet, planerar att spendera mycket tid i trångt bebodda områden som har dålig hygien eller i areor där det finns många sjukdomar (till exempel som volontär eller hälsoarbetare) så bör du vaccinera dig mot hjärthinneinflammation. I annat fall så bör du kunna klara dig med de vanligaste vaccinerna som nämnts ovan.

Malaria
Malaria är närvarande i många länder i Afrika och om det inte behandlas så kan det leda till svåra komplikationer eller, i värsta fall, att man dör. Resenärer bör överväga att antingen vaccinera sig mot malaria eller ta med sig anti-malaria medicin innan resan. Det är dock väldigt viktigt att prata med sin läkare innan resan om det i och med att vissa anti-malaria mediciner är mer effektiva än andra.

Andra hälsoråd

  • Det finns väldigt få platser i Afrika där du kan dricka vatten direkt ut ur kranen. Drick och borsta tänderna endast med renat vatten. Håll munnen stängd när du duschar och undvik is om du inte vet att isen kommer från en säker vattenkälla.
  • Du bör alltid ha med dig handsprit som du ska använda vid varje toalettbesök, innan du äter mat, efter att har vidrört pengar, djur eller dörrhandtag och innan du tar på dig kontaktlinser. Hepatit A och tyfoid överförs genom mänsklig avföring så var noga med att ha rena händer.
  • Använd DEET och permethrin, långärmade tröjor och myggnät när du sover.
  • Var noga med vad du äter. Om du bestämmer dig för att äta gatumat eller mat som inte finns i Sverige så är det viktigt att se till att den har tillagats på rätt sätt i ett rent kök. Annars kan du få turistdiarré eller hepatit A eller tyfoid. Om du inte ser över vad du äter kan du spendera din vi resa på en toalett eller i ett sjukhus.
This entry was posted in Safari and tagged . Bookmark the permalink.