Pemba Island

Den “andra” ön i Zanzibar gruppen är mycket mindre utvecklad än Unguja – huvudön men minst lika vacker. Med samma blandning av vita sandstränder, kryddnejlika och palm skogar och översvallande, färgstarka människor är Pemba minst lika bra resemål. Pemba är nästan lika stor som Unguja och nästan lika folkrik (ca 250.000 personer). Men det finns bara en asfalterad väg och få hotell. Mycket av ön har förblivit outforskad. Hyr en båt och du kan ha stora delar av ön för dig själv.Kryddnejlika träd täcker huvuddelen av Pembas böljande mark och deras frukt skördas och exporteras via Stone Town över hela världen. Den djupt indragna kusten har långa fingrar halvöar som sträcker sig ut i havet.  Mangrove och fina stränder samsas om kusten. Vid lågvatten blir dessa stränder öns trafikleder med ljust klädda folk på väg till marknaden.
Pemba strandväg
Huvudled vid lågvatten.Den största staden har det förtjusande namnet Chake Chake. Den har ett par mycket enkla pensionat, ett postkontor och bank, flera butiker och stånd, och egentligen inte så mycket att se trots att staden grundades för över 500 år sedan. Några km ligger utanför den lilla flygplatsen vars bana blev nyligen asfalterad.
Mangrove på Pemba - Tanzania
Ett mangrove träd på en av Pembas många stränder.
I den södra delen av ön finns hamnen Mkoani där båtarna från Zanzibar lägger till.  Härifrån tar vägen dig till Chake Chake och byar typiska för ön: korrugerad plåt och trä hyddor  samt en och annan sten skolan eller moské med människor överallt. Män på cyklar, barn som knuffar på rostiga hjul, kvinnor som bär brickor med kryddnejlika, och äldre som sitter vid vägkanten och ser världen passera. Den här sysselsättningen kan jag för övrigt varmt rekomendera.
I norr ligger Ngezi Forest Reserve vars naturstigar leder dig genom de fuktiga skogarna på jakt efter olika apor, sovande flygrävar, galtar och någon de fyra fågelarter som är unika för ön.
Räven_i_trädet-TanzaniaFlygrävar i trädet.