Unguja – krydd ön som bjuder på variation

Beläget i Indiska oceanen ligger Unguja 36 km utanför kusten av fastlandet Tanzania. Unguja är den största ön i ögruppen Zanzibar som inkluderar Unguja och Pemba samt cirka 50 mindre öar. Många säger Zanzibar och syftar på Unguja när ön kommer på tal då det är den enda ön som är populärt resemål i ögruppen. På senare tid har även Pemba som vi har skrivit om här blivit populärt resemål

Med en yta på 1464 kvadratkilometer är Unguja en huvudsakligen lågt liggande ö med en högsta punkt på 120 meter över havet.

En gång i tiden var Unguja handelscentrum för hela Östafrika. Ön lockade till sig sumererna, assyrierna, fenicier, araber, kineser och malajer. De stora upptäcktsresande Burton, Speke, Livingstone och Krapf fortsatte sin resa från dess stränder.

Tanzania kännetecknas av vackra sandstränder med korallrev, varmt klarblått vatten, idylliska öar, utmärkta rev för snorkling och dykning, fantastiska djuphavsfiske och vattensportsaktiviteter.

Den historiska Stone Town med sina smala slingrande gator, levande marknader och färgglada basarer gör ett kulturellt besök intressant.

Unguja är allmänt känt som “Spice Island” för kryddor som kryddnejlika, kanel, muskot, vanilj, kardemumma, peper och andra kryddor. Utflykter med kryddtema är en populär utflykt.

Stone Town
Stone Town är en av de äldsta levande Swahili städer i Östafrika. Det är unika smala gator prydda med vackra byggnader där vissa dock har förfallit. Grundad av arabiska slav och krydd -handlare i början av 19-talet är Stone Town det kulturella hjärtat av Unguja. Staden är en Unescos världsarv platser vilket har gjort det möjligt för några av de vackra husen att få välbehövlig renovering.

Gata i StoneTown
En typisk gränd i Stone Town Unguja

Stone Towns attraktioner:
Alla Stone Town sevärdheter finns inom gångavstånd. Du bör inte missa:

  • Beit-El-Ajaib eller “House of Wonders” – byggd på 1870-talet för Sultan Barghash. Det är stort utsmyckat och imponerande. Planer är på gång för att göra detta till en Nationalmuseum.
  • Den anglikanska katedralen. Byggd 1873 av britterna på platsen för den gamla slav marknaden.
  • Nasur NurMohamed Dispensary  byggd 1887 av Thaira Thopen – Zanzibars rikaste man vid den tiden. En av de första byggnaderna för att få renoverade i Stone Town.
    fint hus Tanzania
    Nasur Dispensary. Här ser ni de för Stone Town typiska balkongerna med tak.
  • Marknaden – hektisk och fascinerande basaren, liknande de som finns i Nordafrika